Foder & Pleje

Foder
Man kan få flere forskellige speciallavede ørkenrotteblandinger. Fx Hamster & gerbil Complete, Mr. Johnson advanced hamster & gerbil. Burgess har også lavet en version til ørkenrotter.
Det er ikke nødvendigt med madskåle, men man kan selvfølgelig sagtens bruge det. Det giver dog lidt ekstra beskæftigelse hvis man strør noget mad ud i buret, så de skal gå rundt og finde det.
De skal også have adgang til frisk vand.


Eksempler på foder designet til ørkenrotter.

 

 

Livsstil
Ørkenrotter er meget socialt anlagt, og skal derfor ikke holdes alene, men altid mindst to sammen. Man kan godt holde enkeltkønsgrupper sammen, og selvfølgelig også et par sammen, og som regel også flerkønsgrupper (de to sidstnævnte vil jo så give en del unger). Det kan hænde at en gruppe pludselig ikke trives mere og begynder at slås, og så må de skilles ad.

Det sociale anlæg er noget man bør tænke på, når man sætter dyr sammen, så man fx ikke sætter en meget gammel ørkenrotte sammen med en unge - ikke fordi det ikke kan lade sig gøre, men mere fordi man så kommer til at stå med en enlig ørkenrotte, når den gamle dør. Så det bedste er at sætte to jævnaldrende sammen eller sætte den gamle ørkenrotte sammen med to unger, som så vil have hinanden, når den gamle dør.

Sammensætning
Ørkenrotter er meget territoriale og derfor kan man ikke bare smide en fremmed ørkenrotte ind til en anden, det vil give voldsom slåskamp, der nemt kan ende med døden.

Det nemmeste er, at sætte unger under 8 uger sammen, for når de først er ældre end det, er det en noget mere vanskelig sammensætning man står over for.

For at sætte to voksne (eller en voksen og en unge) ørkenrotter sammen kræver det to bure, eller et bur, der har skillevæg. Man lader dem gå på hver deres side/bur, og efter en halv dag bytter man om på dem, så de kan vænne sig til den andens lugt. Dette gentages et par dage med daglige ombytning af dyrene, hvorefter man på et neutralt sted sætter dem sammen, og ser hvad der sker - slås de skal de skilles omgående og man må tilbage til burbytteriet, og er man heldig så bliver de venner.

Man kan i dyrehandleren købe bure med skillevæg, og det er meget praktisk, når to fremmede ørkenrotter skal vænne sig til hinanden. Hvis man ikke har sådan et bur, må man tænke lidt alternativt, og fx sætte sine to akvarier på siden med net mellem, som det ses på billedet nedenunder.

-
To akvarier ligger på siden med et net mellem dem,
så dyrene kan snuse til hinanden, men ikke skade hinanden.


Et todelt bur, hvor man kan sætte en tremmeskillevæg ned i midten - rigtig godt til sammensætninger

Tamme ørkenrotter - tæmning
Ørkenrotter er ikke krammedyr og bliver det aldrig, så hvis det er et dyr du skal sidde og nusse med i timevis, er det ikke ørkenrotter, du skal have, men nok snarere et par marsvin.

Ørkenrotter er ekstremt nysgerrige og kan som regel slet ikke lade være med at komme hen og se hvad man laver. Jeg plejer at lokke mine nye ørkenrotter ved at have mad i hånden og så holde min hånd stille nede i buret, og det tager som regel ikke længe før de kommer hen og ser hvad der sker. På den måde lærer de hurtigt at hånden ikke er farlig, og de begynder ofte at kravle op af min arm. De lader sig også gerne nusse, når de har lært at jeg ikke er farlig.


Laura november 2010

Pelspleje
En ørkenrotte bruger meget tid på at pleje og pudse sin pels, og det klarer den fint selv, så det behøver man ikke hjælpe den med. Men man bør give den en skål med chinchillasand, da det fine sand kan hjælpe den med at holde sig fin og lækker i pelsen - og så ser det jo herligt ud, når de sandbader:)


Et chinchillasandbad er dejligt stort, så kan flere sandbade sammen:) - de har det dog med at gnave plastic i stykker..

....så det blev skiftet til en glasskål som står på en bro, da de ellers bare begraver det.

 

Levealder
Ørkenrotter bliver som regel 3-4 år gammel - men nogle bliver noget ældre og andre bliver ikke helt så gamle.