Chiliplanter

Der findes et væld af forskellige sorter inden for chiliplanter og med kæmpe forskel i styrke. Helt fra peberfrugter uden styrke og op til ekstremt stærke chilier. Det er stoffet capsaicin, som gør chilier stærke. En skæg detalje er at fugle ikke opfatter det stof, og derfor godt kan spise chilier uden gener. Chiliers styrke kan angives i Scoville Heat Units (SHU) - aka Scoville skalaen. Men det ses også jævnligt med en 10-skala, som dog efter den er lavet er blevet sprunget, og derfor kan man se chilier med styrke 10++. Personligt er jeg ikke god til stærke chilier, men det kan jo være det kommer, og jeg holder mig derfor til at spise de helt milde chilier. Men jeg har også en del af de stærkere, da jeg synes det er rigtig spændende med forskellige farver og former frugter.

Jeg prøver hvert år nogle nye sorter, men beholder selvfølgelig også planter jeg har været glad for, fx med god smag. De planter jeg har nu, tidligere har haft samt dem jeg har frø fra og ser frem til at prøve kan ses nedenfor opdelt efter arter. Jeg skriver en lille smule om hver sort, men ikke noget om hvor stor planten bliver, da størrelsen afhænger meget af de forhold man giver planten.

Planteudstyr til chiliavl
Jeg kan godt lide at teste forskellige ting af og nogle af de ting jeg har kan ses her. Jeg bruger dog ikke det hele hvert år, det er hvad jeg nu lige har lyst til - og selvfølgelig hvad jeg synes der er bedst succes med. Selvvandingssystemer er jeg dog meget stor fan af, da det til tider kan være svært at huske at vande det hele;) - tryk her for at se lidt billeder af udstyret.

 

Capsicum annuum Capsicum baccatum Capsicum chinense
Capsicum frutescens Capsicum pubescens Ukendte & mix

I 2021 har jeg flg. chiliplanter:
Jabba da Hut
, Arcano, De Siria, Enjoya - og flere er sået, men afventer lige om de kommer op:)

-

I 2020 har jeg flg. chiliplanter:
Jabba da Hut
, Arcano, Hildi, De Siria, Roundell, Jamaican Bell, Mini bell Chocolate, Iancu, Lille købe peber, Mihnea & California Wonder

-

I 2019 har jeg flg. chiliplanter:
Jabba da Hut
, Snacking Purple, Mini bell Chocolate & Arcano

-

I 2018 havde jeg flg. chiliplanter:
AJ White Fantasy, Jabba da Hut, Numex Suave orange, Pimenta Da Neyde, Royal Black, Rød peberfrugt, Orange peberfrugt, Fish, Maule's red Mols stribet, Black Hungarian, Beaver Dam, Peberfrugt gul, California Wonder, Brown Egg, Rocoto aji largo, Vicente's sweet habanero, Habanero, Rocoto P360, Santa Fe, Sweet Diamond & Selvplantet.

-

I 2017 havde jeg flg. chiliplanter:
Peter's pecker, C. annuum mix, Pinocchio's nose, AJ White Fantasy, Jabba da Hut, Murupi Amarella, Numex Suave orange, Pimenta Da Neyde, Royal Black, Rød peberfrugt & Orange peberfrugt.