Chiliplanter

Der findes et væld af forskellige sorter inden for chiliplanter og med kæmpe forskel i styrke. Helt fra peberfrugter uden styrke og op til ekstremt stærke chilier. Det er stoffet capsaicin, som gør chilier stærke. En skæg detalje er at fugle ikke opfatter det stof, og derfor godt kan spise chilier uden gener. Chiliers styrke kan angives i Scoville Heat Units (SHU) - aka Scoville skalaen. Men det ses også jævnligt med en 10-skala, som dog efter den er lavet er blevet sprunget, og derfor kan man se chilier med styrke 10++. Personligt er jeg ikke god til stærke chilier, men det kan jo være det kommer, og jeg holder mig derfor til at spise de helt milde chilier. Men jeg har også en del af de stærkere, da jeg synes det er rigtig spændende med forskellige farver og former frugter.

Jeg prøver hvert år nogle nye sorter, men beholder selvfølgelig også planter jeg har været glad for, fx med god smag. De planter jeg har nu, tidligere har haft samt dem jeg har frø fra og ser frem til at prøve kan ses nedenfor opdelt efter arter. Jeg skriver en lille smule om hver sort, men ikke noget om hvor stor planten bliver, da størrelsen afhænger meget af de forhold man giver planten.

Capsicum annuum Capsicum baccatum Capsicum chinense
Capsicum frutescens Capsicum pubescens Ukendte & mix

I 2019 har jeg flg. chiliplanter:
Jabba da Hut

-

I 2018 havde jeg flg. chiliplanter:
AJ White Fantasy, Jabba da Hut, Numex Suave orange, Pimenta Da Neyde, Royal Black, Rød peberfrugt, Orange peberfrugt, Fish, Maule's red Mols stribet, Black Hungarian, Beaver Dam, Peberfrugt gul, California Wonder, Brown Egg, Rocoto aji largo, Vicente's sweet habanero, Habanero, Rocoto P360, Santa Fe, Sweet Diamond & Selvplantet.

-

I 2017 havde jeg flg. chiliplanter:
Peter's pecker, C. annuum mix, Pinocchio's nose, AJ White Fantasy, Jabba da Hut, Murupi Amarella, Numex Suave orange, Pimenta Da Neyde, Royal Black, Rød peberfrugt & Orange peberfrugt.