Foder & Pleje

Foder
Jeg fodrer mine kaniner med Burges Excel, hø, gulerødder og om sommeren også andet grønt. Derudover har de altid vand. Kaniner har en sart mave og skal langsomt vænnes til nyt foder, så små portioner til at begynde med!

Pelspleje
Korthårede kaniner kan sagtens selv klare at passe deres pels, mens de langhårede racer, fx fuchs, skal have hjælp og dermed børstes så ofte som nødvendigt - det afhænger meget af hvor lang deres pels er.

Stueren
En god ting ved en kanin er, at den kan lære at blive stueren, så den bruger en kattebakke (jeg kalder det selvfølgelig for en kaninbakke) når den skal besørge (mine kaniner har været gode til det, men der findes jo individer der ikke lige fanger den ide). Det er meget praktisk, da den dermed uden gener kan løbe ude af buret hele dagen. Det kan være en god ide at sætte en kaninbakke uden for buret også, fx på dens yndlingssted i stuen. Et must er også at gemme ledninger væk, da de ellers vil blive gnavet i stykker.

Kastration/sterilisering
Det kan være en fordel at få sin kælekanin kastreret/steriliseret, da denne operation vil betyde at kaninen ikke søger en mage konstant, hvilket kan give sig til udtryk ved strinteri, surhed ved brunst m.v. Kastration/sterilisation giver ofte en mere rolig og harmonisk kanin - men absolut ikke doven:)

Flere kaniner sammen
I naturen lever kaniner i kolonier, hvor de har hver deres sovested, dvs. de ligger ikke nødvendigvis klods op af hinanden og sover - og de har selv valget mellem om de vil være alene eller ej.
I fangenskab er mulighederne jo noget anderledes, og det er generelt IKKE en god ide at have flere fertile kaniner i samme bur, da de vil komme op og slås eller undertrykke den længst nede i hiarkiet så alvorligt at denne vil lide psykisk under det.
I nogle tilfælde kan kaniner leve godt sammen, hvis de begge er kastrerede/steriliserede, men ingen regel uden undtagelser, så man skal være meget opmærksom på dyrenes velbefindelse, hvis man prøver det.
Jeg har selv med succes haft to kastrerede hanner sammen - de var opvokset sammen og blev kastreret samtidig, og havde det godt sammen - men de havde heller ikke deres kønsdrift til at forstyrre harmonien. Jeg har også forsøgt at have en kastreret han med en fertil hun - det var en dårlig ide, da hunnen jagtede hannen, så hvis man vil have flere kaniner i samme bur, vil jeg helt klart anbefale at de begge bliver neutraliseret.

Kaniner og marsvin hører overhovedet ikke sammen i samme bur - de har IKKE glæde af hinanden og deres behov er meget forskellige - også ernæringsmæssigt, så for begge arters skyld, så lad vær at sætte dem sammen! Du vil jo helst heller ikke bo sammen med en abe som eneste selskab vel!?