Bure & udstyr

Marsvin skal selvfølgelig have et sted at bo. Der er flere forskellige valgmuligheder, der er både dyrehandler bure, skabsbure etc. Hvor stort et bur man tilbyder sit dyr er op til ens egen samvittighed, men man skal huske, at selvom marsvinet ikke er så stort, så elsker det at bevæge sig! Jeg vil som absolut minimum anbefale et bur på 100 x 50 cm til 2 marsvin - men helst større!

Det er rigtig godt også at have en løbegård til marsvinene (eller et område hvor de kan løbe frit - og som er nemt at gøre rent), da de vitterligt sætter stor pris på at kunne bevæge sig. Løbegården skal selvsagt være større end buret. Dyrene elsker det - og det er så fedt at se sine marsvine popcorne rundt.

Mine marsvin bor i hjemmebyggede bure og har derudover også løbegårde til dem, så de kan få brændt lidt ekstra energi af:) Billeder af både nuværende samt gamle skabsbure og løbegårde kan ses nedenunder.

Udstyr
Udover et bur er det også praktisk med en vandflaske, madskål, høhæk og gerne hængekøjer/huler/huse (med flere udgange) samt en saks til at klippe kløerne. En transportkasse vil jeg også anbefale at man anskaffer sig med det samme, da man så har den både når man henter sine nye dyr, men også senere hen, hvis man skal have dyrene med.

Hjemmelavede bure:

 

August 2023: En ekstra sektion er sat på buret, så der nu er to etager med et 3 meter langt bur.

 

August 2023: Den nye sektion, hvor der er skåret hul ind til naboburet.

 

2019: Nyt skabsbur med fire bure som er 200 x 60 cm. Se flere billeder af projektet her.

2019: Det store skabsbur, hvor tropperne stiller sig klar til morgenmad med poterne på plexiglasset

September 2017: Ombygget skænk, som er købt brugt og nu huser to bure. Det nederste mangler lige en høhæk.
Målene er ca 145 x 45 cm (ikke i brug længere)

 

Januar 2017: Buret med indhold. Da den ene gris er lidt utryg ved et så åbent bur, har jeg valgt at beholde filmen på plexiglasset i den ene side af buret (dog kun på ydersiden), for at se om det er mere trygt. Hængekøjen har jeg selv lavet:)

Januar 2017: Nyt marsvinebur, denne gang bygget af hobbyplader og som sædvanligt med plexiglas på forsiden, som er lige til at tage op, så det er nemt at gøre rent. Plexiglasset er grønt fordi beskyttelsesfilmen ikke var taget af, da jeg tog billedet. Buret er ca. 150 x 50 cm, og 30 cm højt.


I 2016 nedlagde jeg det store skabsbur pga. slitage og har nu to lave paxskabe, hvoraf det ene pt. er i brug. Buret er 100 x 60 cm, og da selve skabet er 70 cm, så er der lige plads til en praktisk hylde over buret. Det er et Pax skab fra Ikea. (Efter det nye store paxskab stod færdigt, bliver de to små kun brugt som reserve).

Løbegård:

Sept 2019: 13 tøser har fået alle tiders chance, hvor vi tester af om de bliver på tæppet (det har jeg set andre gøre med succes), men det er de alt for nysgerrige til, så de havde en pragtfuld eftermiddag på frie fødder. Efterfølgende er jeg holdt op med at bruge indhegningen, og lader dem bare løbe frit i rummet (som selvfølgelig skal gøres rent bagefter). Rummet har to trin op til næste stue, så derfor bliver de i det lokale. Virkelig fedt at se dem suse rundt og selv de mere forsigtige bliver mere modige. Det er lidt skiftende hvad jeg så giver dem af huse og huler.

 

-

Udendørs løbegård:

I 2023 har jeg købt et par ekstra løbegårde, så alle grise kan være ude på en gang.
Denne er sammensat af to og er 360 x 90 cm. (48 cm høj).

Grisenes udendørs løbegård (2019). Den er 150 x 150 cm og 50 cm høj.

-

Transportkasser:


Min foretrukne transportkasse - en pet caddy i den lave model

Pet caddy med to dyr (en unge og en voksen) - jeg kan godt lide dens størrelse, da der godt kan være to voksne dyr

 

-

Tidligere skabsbure:
Nedenstående er der billeder af mine tidligere skabsbure og den gamle løbegård.

-

I september 2010 + januar 2011 har jeg bygget nye bure samt ombygget skabsburet fra 2007:
(nedlagt i 2016 - det havde udtjent sin værnepligt;))

Januar 2011: Skabsburet er ombygget - nederste etage har net på, da der er en kanin ude og løbe og som ikke skal hoppe ind til marsvinet

April 2011: Buret nedenunder er allerede bygget lidt om, og er nu et stort bur:-)
(buret er blevet solgt)

Buret står færdigt

Burene med indhold

I efteråret 2010 testede jeg carefresh af til marsvinene - derfor den skønne blå farve...jeg bruger nu spåner i stedet

Venstre side af buret, hvor Futte, Ærenpris & Bahar bor

Højre side af buret, hvor Fuseli bor


Fuseli hjælper med at beregne hvor højt oppe vandflasken skal hænge

-

Løbegårde:

Den er sammensat af to løbegårde, som egentlig er til hamstere, men det fungerer nu ganske godt til marsvin, og de ser ud til at nyde pladsen og alle de spændende dufte. Der er dog nogle marsvin, som finder ud af at de kan hoppe ud eller vælte den, så den skal lukkes ordentligt i hjørnerne. Har haft flere marsvin der - hvis den ikke var lukket ordentligt - skubbede den op, og så var der frit løb i hele stuen. Det gør dog ikke så meget, da jeg ingen ledninger eller andet farligt har liggende på gulvet.

 

Januar 2011: En anden type løbegård som tøserne tester af

Den er sammensat af to løbegårde, som egentlig er til hamstere, men det fungerer nu ganske godt til marsvin, og de ser ud til at nyde pladsen og alle de spændende dufte. Der er dog nogle marsvin, som finder ud af at de kan hoppe ud eller vælte den, så den skal lukkes ordentligt i hjørnerne. Har haft flere marsvin der - hvis den ikke var lukket ordentligt - skubbede den op, og så var der frit løb i hele stuen. Det gør dog ikke så meget, da jeg ingen ledninger eller andet farligt har liggende på gulvet.

-

Skabsbur fra september 2007:
Det er bygget af Pax skabe fra Ikea med Aneboda låger (som jeg har sat net i) samt plasticskuffer.
Det venstre skab er 100 x 60 x 200 cm og det højre er 50 x 60 x 200 cm. Der er fem bure i hver side, så alt i alt 10 bure.


Det nye skabsbur - sept. '07

-

Maj 2008: Et nyt lavt skab med to bure

-

Det høje skabsbur stod færdigt i slutningen af september 2002:

Skabet er 100 cm bredt, 50 cm dybt og 200 cm højt. Selve burene er ca. 100 x 50 cm, højden varierer, da det skulle passe med beslag etc. Der er installeret lys på alle etager, da det ellers ville blive for mørkt.

En stor tak for hjælpen til Rasmus, Suzi & Arne, der har hjulpet rigtig meget byggeprojektet.

2007: Skabsburet er blevet repareret, og der er kommet skillevægge i de to øverste etager, så der nu er 4 små bure og to store bure.

Skabsburet 2002:

Skabsburet 2007:

-

Det lave skabsbur stod færdigt i slutningen af december 2004:

Skabet er 120 cm bredt, 60 cm dybt og 70 cm højt. Selve burene (2 stk.) er ca. 120 x 60 cm. Højden varierer, og der er ikke tag på, og der er lys installeret, så det ikke bliver for mørkt. Der er hjul under buret, så det er nemt at flytte.

En stor tak for hjælpen til Rasmus & John, der hjalp med projektet.

2007: Skabsburet er blevet repareret, og lyset på 1. salen pillet ned, da det alligevel aldrig bliver brugt (der er nemlig ikke tag på skabet, og derfor kommer der masser af lys til 1. salen).

Vanen tro er der installeres lys på begge etager (det er kun tændt i stuen på billedet)

December '04: Et nyt skabsbur står klart og indbyggerne virker meget tilfredse med resultatet

(nyt foto lagt ind dec. '05)

-